Sitemiz Tüm içeriği, Domain + Hosting + Adsens hesabı dahil SATILIKTIR. 0532 736 7642

Temel Yeterlilik Testi (TYT) Nedir?

Temel Yeterlilik Sınavı yani kısa ismi ile TYT artık yeni dönemde üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 1.oturum sınavıdır. Bu sınavda öğrencileri Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri testleri bekliyor. Sınav ne zaman yapılacak? sorusuna gelirsek Haziran ayının bir haftasonu TYT – Temel Yeterlilik Testi sınavı yapılacak ve bu sınavda 120 soru sorulacak. Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlendi. TYT sınavından bir gün sonra ise 2. ve 3.oturum sınavları olan AYT ve YDT sınavları yapılacak.

TYT sınavının genel olarak etkisi ise %40 olarak belirlenmiştir. 

Yeni sistem ile birlikte sınava yeni bir kural eklendi. TYT puanınızın hesaplanabilmesi için Türkçe veya Matematik testlerinin birinden 0.5 NET yapmanız gerekiyor. Aynı kural AYT için de geçerli, çözeceğiniz testlerden en az birinden 0.5 net yapmanız gerekecek. Alttaki tablodan ayrıntılı bilgiyi görebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse mesela bir öğrenci TYT sınavında matematik testinden 2 net Türkçe testinden 0 net yaparsa puanı hesaplanır. Türkçe testinden 0.5 net yaptı ve matematikten -1 net yaptı, puanı gene hesaplanır. Bu testlerin en az birinden 0.5 net yaparsa puanı hesaplanacaktır. Fakat mesela öğrenci 2 testten de 0 net yaptı diyelim puanı hesaplanmaz. 

TYT Sınavında Hangi Dersten Kaç Soru Çıkacak?

  • 40 Temel Matematik
  • 40 Temel Türkçe
  • 7 Fizik
  • 7 Kimya
  • 6 Biyoloji
  • 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • 5 Felsefe Grubu
  • 5 Tarih
  • 5 Coğrafya 

TYT Baraj Puanları Kaç Olarak Ayarlandı? 

150’den yüksek alırsanız Önlisans yani 2 yıllık fakültelerine girebiliyorsunuz.

Yine TYT’den 150’den yüksek puan almak koşulu ile, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekmektedir. 180 puana ulaşan adaylar Lisans yani 4 yıllık fakültelere girebilecekler. 

200’den yüksek alırsanız bu puanı seneye kullanabiliyorsanız. Nedir bu seneye kullanmak diyorsanız yani seneye sınava girmek istiyorsanız bu puanı kullanabiliyor ve bir daha TYT sınavına girmenize gerek kalmıyor.